WordPress is één van de vele systemen waarmee je een website kunt ontwikkelen en onderhouden. In dit blog artikel ga ik je hier meer informatie over geven en ook waarom wij hebben gekozen om al onze websites in WordPress te ontwikkelen.
Wat is WordPress?
WordPress is een CMS, een Content Management Systeem. Dit houdt in dat je met WordPress de content van je website kunt managen. Oftewel, het is een tool waarmee je een website kunt ontwikkelen, onderhouden en updaten.
Een beetje geschiedenis…
WordPress is voor het eerst ontwikkeld in 2003 en was toen bedoeld om een blog mee te maken. Vanaf 2003 is WordPress verder ontwikkeld, en wordt allang niet alleen maar gebruikt voor blogs. Tegenwoordig kan de software worden gebruikt om bijna elke website mee te maken. Ongeveer 1/3 van alle websites is gebouwd op WordPress.
Wat kan je ermee?
Zoals al eerder gezegd, is het een tool waarmee je een website kunt ontwikkelen, deze kan onderhouden en updaten. In plaats van elke pagina op je website te moeten programmeren, kan je in WordPress een template aanmaken, die je voor alle pagina’s gebruikt.
De 6 voordelen van WordPress op een rijtje
- Je hoeft niet zelf te kunnen programmeren om je website te onderhouden
- WordPress wordt constant doorontwikkeld
- WordPress heeft gemiddeld 8 updates per jaar
- De basis van WordPress is gratis
- WordPress is open-source en gratis, iedereen kan het dus gebruiken
- WordPress is gebruiksvriendelijk
- WordPress is leverancier-onafhankelijk
- Omdat WordPress open-source is, kan iedereen het gebruiken. Daarom is het niet lastig om van de ene leverancier over te stappen naar een andere leverancier, aangezien veel leveranciers al bekend zijn met het systeem.
- WordPress is geoptimaliseerd voor zoekmachines
- WordPress is bedacht voor het maken van blogs, waardoor vanaf het begin, het altijd goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines.
- Veel functionaliteiten zijn al ontwikkeld
- Aangezien WordPress over heel de wereld wordt gebruikt door miljoenen mensen, zijn vele functionaliteiten al door anderen ontwikkeld. Hierdoor hoef je deze functionaliteiten niet zelf meer in je website te bouwen.
WordPress.com en WordPress.org
Er is een verschil tussen WordPress.com en WordPress.org. WordPress.com is een dienst van Automattic, het bedrijf dat WordPress onderhoudt. Deze dienst houdt in dat zij zorgen voor de webhosting van jouw WordPress website. Het nadeel hiervan is dat je minder makkelijk je website kan aanpassen en tweaken. WordPress.org is de website voor het downloaden van WordPress zelf, een softwarepakket die je zelf op je eigen server kan zetten. Het voordeel hiervan is dat je makkelijker je website kan aanpassen en tweaken. Hier maken wij dan ook gebruik van bij het ontwikkelen van onze WordPress websites.
Hoe werkt het?
De twee belangrijkste basis concepten van WordPress zijn thema’s en plugins. Hieronder zal ik verder uitleggen wat deze twee concepten inhouden.
Thema’s
Zoals al eerder gezegd, kan je met WordPress een template aanmaken die je voor alle pagina’s gebruikt, in plaats van elke pagina apart te programmeren. Zo’n template wordt een thema genoemd. Een thema zorgt voor de lay-out en het design van jouw website.
Wij onderscheiden drie soorten thema’s:
- Standaard thema
- Dit is een thema die zorgt voor de lay-out en het design van jouw website. Meestal is dat een thema dat gratis is. Aanpassingsmogelijkheden zijn minder dan andere thema’s (als je niet kan programmeren).
- Premium thema
- Dit is een thema die zorgt voor de lay-out, het design van jouw website en extra functionaliteiten. Deze thema’s zijn meestal niet gratis en hebben veel aanpassingsmogelijkheden (als je niet kan programmeren).
- Custom thema
- Dit is een thema die speciaal voor jouw website is gemaakt door een webdesign bureau. Het bepaalt het design van jouw website en heeft mogelijk extra functionaliteiten (je kan het zo gek maken als je zelf wilt)
Plugins
Plugins geven extra functionaliteit aan jouw website. Voorbeelden van plugins zijn plugins voor het maken van contactformulieren, het koppelen van Google Analytics en het toevoegen van een webshop functionaliteit.
Wij onderscheiden twee soorten plugins:
- Gratis plugins
- Dit zijn meestal plugins met een basis functionaliteit, zoals het toevoegen van een contactformulier.
- Betaalde plugins
- Dit zijn meestal plugins met meer geavanceerde functionaliteiten of uitbreidingen van gratis plugins. Bijvoorbeeld het automatiseren versturen van een mail naar een klant, als hij een “volle” winkelwagen achterlaat in jouw webwinkel.