Vaak als ik begin over webhosting en domeinnamen is de standaard vraag die ik krijg is “Wat is dat dan?”. Bij de meeste mensen lijken deze twee termen hetzelfde, maar in de realiteit zijn het compleet verschillende componenten (ook al hangen ze wel samen ;)). Ik zal in deze blogpost de 3 componenten uitleggen die je nodig hebt: een domeinnaam, webhosting en webdesign. Concluderend kan je zeggen dat je alle 3 de componenten nodig hebt voor een goed functionerende website.
De metafoor: Je website als huis
Vaak leg ik de 3 componenten van een website uit met het volgende voorbeeld: een huis. Je moet het zien als het volgende: jouw domeinnaam is hetzelfde als een adres, de webhosting is de fundering van je huis en het webdesign is het daadwerkelijke huis.
De domeinnaam: Het adres
Jouw domeinnaam kan je vergelijken met het adres van je huis. Net zoals je bijvoorbeeld het adres Amerikalaan 199 hebt, is het adres van je website bijvoorbeeld https://reddle.nl. Het is alleen een adres en niks meer dan dat. Het zorgt ervoor dat mensen jouw website met een bepaalde URL kunnen bereiken, net zoals iemand jouw huis kan bereiken met de post.
Domeinnamen kan je registreren op jouw naam. Zolang jij een domeinnaam hebt geregistreerd, ben jij hier eigenaar van. Een domeinnaam moet minstens voor 1 jaar worden geregistreerd en is dus nooit maandelijks opzegbaar. Voor domeinnamen betaal je een jaarlijks tarief, hoe hoog dit tarief is, hangt af van welke extensie (.nl, .com, .be, .eu enz.) je kiest en bij welk bedrijf je jouw domeinnaam laat registreren.
Welke domeinnaam je kiest voor jouw bedrijf is erg belangrijk en daarom is het ook belangrijk om hier goed over na te denken. Laten we als voorbeeld één van onze cases nemen: Brandpreventiewinkel.nl. Deze naam heeft twee voordelen:
- De naam zegt precies wat het bedrijf doet. Het is namelijk een winkel voor brandpreventie producten, zoals rookmelders, brandblussers en koolmonoxidemelders.
- Het wordt goed gevonden in zoekmachines. En zodra je beter wordt gevonden in zoekmachines, krijg je meer verkeer. Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘koolmonoxidemelder’ in Google, staat Brandpreventiewinkel op 3.
De webhosting: de fundering
De webhosting kan je vergelijken met de fundering van je huis. Net zoals de fundering ervoor zorgt dat je huis blijft staan, zorgt de webhosting ervoor dat je website online blijft en toegankelijk is voor iedereen.
Je webhosting zorgt er in principe voor dat je website online is. De webhosting zorgt ervoor dat jouw website wordt opgeslagen op een server en deze toegankelijk is voor iedereen. Daarnaast valt het e-mailverkeer ook onder de webhosting. Voor webhosting betaal je bij de meeste bedrijven een maandelijks tarief en afhankelijk van welk bedrijf is dit maandelijks opzegbaar. De hoogte van dit maandelijkse tarief is afhankelijk van wat er precies in jouw webhosting pakket zit.
Goede webhosting is erg belangrijk voor jouw website. De webhosting bepaalt namelijk deels hoe snel jouw website wordt geladen. En de snelheid van jouw website is erg belangrijk. Uit onderzoek van Endouble blijkt dat 40% van de bezoekers afhaakt als het 3 seconden duurt om een pagina te laden. Zorg er dus voor dat jouw website binnen 3 seconden wordt geladen, anders verlies je een hoop gebruikers!
We hebben ook nog een artikel gemaakt voor de 7 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een webhosting pakket, lees het hier!
Webdesign: het daadwerkelijke huis
Het webdesign (het ontwerpen van jouw website) kan je vergelijken met het daadwerkelijke huis. Zoals een huis een eigen ontwerp heeft, heeft een website dat ook. Een website heeft bepaalde functionaliteiten en een bepaald ontwerp (lay-out, kleuren, logo enz.).
Het webdesign van je website is in principe het ontwerp van je website en de functionaliteiten die in je website zitten. Hoe complexer jouw ontwerp / de functionaliteiten van jouw website zijn, hoe hoger de prijs van jouw website. Natuurlijk hangt de prijs ook af bij welk bedrijf je je website laat ontwerpen. Ook is er een verschil in prijs, bij sommige bedrijven betaal je 1 keer een projectbedrag (zoals bij ons), bij anderen betaal je een maandelijks bedrag voor de website.
Een aantrekkelijke website is belangrijk. Ten eerste is het een digitaal visitekaartje van je bedrijf. Ten tweede leidt een website met een aantrekkelijk ontwerp tot een hogere conversie. Conversie is het percentage van gebruikers dat daadwerkelijk contact met je opneemt (bijvoorbeeld via een contactformulier). Wil je weten hoe hoog jouw conversie is? Meet het in Google Analytics! Ten derde wil je natuurlijk dat gebruikers een fijne gebruikerservaring hebben op jouw website, wat uiteindelijk kan leiden tot een hogere conversie. Ook moet je natuurlijk niet vergeten dat je website responsive moet zijn, dit houdt in dat je website goed te gebruiken is op mobieltjes en tablets. Uit onderzoek van Marketingfacts blijkt dat 38% van de gebruikers een website bezoekt via mobiel (en dit gaat alleen nog maar groeien!). Natuurlijk kan dit wel verschillen per branche, maar het is wel belangrijk om aan te denken tijdens het ontwerpen van jouw website.
Gebruik jij zelf een andere vergelijking voor het uitleggen van deze 3 componenten? Of denk jij dat deze vergelijking beter kan? Reageer dan onder in de reacties!